Skip to main content
BlogPME Nieuws

Adiabatische koeling: werking en voordelen

By 30 januari 2020maart 10th, 2020No Comments

Waarom kiezen voor adiabatische koeling

Elke dag worden enorme hoeveelheden drinkbaar water verbruikt door het gebruik van traditionele koeltorens. Adiabatische koeling is de oplossing voor het toenemende tekort aan watervoorraden en de bijhorende stijgende kosten. Daarnaast kan een adiabatische koeling, wanneer correct geïntegreerd tot 95% water kan besparen:. Tot slot biedt deze technologie biedt een grotere efficiëntie bij warmteoverdracht, is er minder onderhoud nodig en bevat het geen vervuilende chemische agentia.

HOE WERKEN ADIABATISCHE KOELERS?

Samengevat verbruiken adiabatische koelers van Frigel enkel water alleen indien nodig. Hiervoor worden 2 koelingsfuncties gebruikt:

1. “Droge” modus

  • Gedurende het grootste deel van het jaar werkt de unit als een conventionele droogkoeler, zonder waterverbruik.
  • Hierdoor wordt de warmte die door het water wordt getransporteerd in de omgevingslucht afgevoerd door convectie van de door de ventilatoren geforceerde lucht.

2. “Adiabatische” modus

  • De adiabatische functie wordt automatisch geactiveerd tijdens perioden met een hoge omgevingstemperatuur (bijvoorbeeld warme zomermaanden).
  • Wanneer de adiabatische modus in werking treedt wil dat zeggen dat de droge modus niet meer voldoet om de opgegeven ‘set temperature’ te handhaven.
  1. Vervolgens zorgt de adiabatische modus ervoor dat de warme omgevingslucht door de “adiabatische kamer” stroomt.
  2. In de adiabatische kamer wordt er vochtigheid toegevoegd aan de luchtstroom waardoor er een voorgekoeld effect ontsaat.
  3. Tot slot regelt het besturingssysteem continu (wanneer nodig) de hoeveelheid waterverdamping via de adiabatische kamer om het gewenste instelpunt (set temperature) te bekomen.

SPECIFICATIES VAN ADIABATISCHE KOELING

Het is een waterkoelsysteem dat omgevingslucht met gesloten circuit gebruikt en dat combineert:

  • Water-lucht warmtewisselaar (radiator)
  • Axiale ventilatoren voor geforceerde luchtconvectie
  • Een adiabatisch systeem voor luchtkoeling tijdens warm weer
  • Een monitor apparaat voor overzicht van het gehele koelingsysteem